RISI – The Battle, inhoudelijk gevecht met louter winnaars

28 juni 2019

Hoe zorg je ervoor dat je bewegingen ook echt in de haven geïmplementeerd worden? Dat je de juiste bouwstenen vindt voor ‘een vernieuwde samenwerking’ en voor ‘een nieuwe werk-ethiek in de haven’? Met een battle natuurlijk! Een inhoudelijk gevecht waarin iedereen wint. Technologische innovatie is namelijk maar 25% bepalend voor succes, zo blijkt uit onderzoek van Prof. Henk Volberda. De mens, ofwel ‘de sociale innovatie’, bepaalt de overige 75%.

 

3 thema’s, 10 tafels

RISI werkt eraan om bedrijven in de haven klaar te stomen voor de toekomst. Bij het battle-event op 18 juni waren deze bedrijven zelf aan zet. Met prachtige resultaten, die zeker verschil gaan maken! 

 

Aan de hand van onderstaande 3 bewegingen, die RISI de afgelopen tijd tegenkwam, zijn 10 tafels gaan brainstormen hoe ze die in de praktijk kunnen uitproberen of invoeren:

 

1. Van routines naar vertrouwen; hoe laat je je werknemers los om ze de vrijheid en eigenverantwoordelijkheid te geven die ze van hun werk eisen?

2. Van degelijk vakmanschap naar high tech wetenschap; wat is de keerzijde voor werknemers van de nieuwe technologie en wat moeten zij weten?

3. Van hard naar gezond werken; werken in de haven is topsport, maar hoe hou je dat tot je pensioen vol?

 

De 10 tafels kwamen met leuke uiteenlopende implementatie-concepten. Die vervolgens in de volgende ronde uitgewerkt werden in deze top 6:

 

‘Skill dating’ een sociale pool van werknemers voor meerdere bedrijven
‘De KPI Werkgeluk’ waarop het managementteam van bedrijven afgerekend wordt
‘De havenschool’ waarbij bedrijven uit de haven scholen helpen met opleiden
‘De toolbox- en benchmarkmeetings’ waar werk en wens op elkaar afgestemd worden
‘Apenkooien’ waar je gemotiveerd wordt om eens buiten je eigen afdeling stage te lopen
‘Gluren bij de buren’ wat ook motiveert rond te kijken, maar ook buur-bedrijven aansluit

 

Iedereen stemde op zijn of haar favoriete concept. Die werden vervolgens uitgewerkt naar drie werkbare pilot concepten

 

Winnende concepten
De winnende concepten waren ‘Skill dating’, ‘De havenschool’ en ‘Apenkooien’. Deze werden vervolgens uitgewerkt, ieder aan hun favoriete concept, zodat hier drie werkbare pilot concepten van zijn gemaakt.

 

1. Skill daten

De toenemende werkdruk en het ziekteverzuim moeten worden opgelost door bedrijven te bundelen en samen medewerkers beschikbaar stellen. Hierdoor bepaalt de werknemer wat hij of zij aankan en leuk vindt. We lanceren het concept op een groot event en creëren daar duidelijke profielen voor bedrijven en werknemers. Op een tinder-achtige manier kiezen afdelingen van bedrijven (of vacatures) en werknemers elkaar. Zo creëren we de mogelijkheid voor snuffelstages en flexibiliteit bij verschillende bedrijven. Om de pilot een succes te maken koppelen we de stagiair op de nieuwe plek aan een snuffel-buddy, die al een tijdje rondloopt op de afdeling waar de stagiair gaat werken.

 

2. De Havenschool

We moeten veel eerder mensen aan de haven koppelen en oudere werknemers blijven motiveren, opleiden en ontwikkelen. Dit gaan we regelen met de Havenschool. Een initiatief waarbij scholen en bedrijven samenwerken om jongeren klaar te stomen voor de bedrijven in de haven en zij ervaring van de havenwerkers krijgen overgedragen. We koppelen de jongere dus aan de oudere werknemers, zodat zij ook jong en scherp blijven en continu bijleren. HR wordt dus al ingezet in de basis-havenschool, zodat scholieren het vakgebied vroeg leren kennen en niets anders meer willen. De havenschool is voor Rotterdammers van 12 tot 70 jaar en werkt dus met wederkerigheid en echte Rotterdamse trots.

 

3. Apenkooien

Apenkooien is het experiment om ‘gluren bij de buren’ binnen je eigen bedrijf, bij je collega’s te stimuleren. Je werkt in een andere afdeling die jou het meest aanspreekt, je rouleert van taken en kiest ’s ochtends wat je die dag wilt doen. Natuurlijk niet met het gehele bedrijf maar met een laag percentage van de werknemers zodat het de continuïteit van het bedrijf niet beïnvloedt. Het stimuleert samenwerking, omscholing, het creëert enthousiaste medewerkers en meer gedrevenheid. Zo komen ook kwaliteiten naar boven van medewerkers waarvan je het nooit verwacht had. Er is minder aansturing nodig en meer begrip voor elkaars werk. Het is een mooie manier om een kruisbestuiving binnen je bedrijf te motiveren. En werk dat je leuk vindt kun je veel langer volhouden.

 

Spannend

Drie prachtige concepten die allemaal ingaan op nieuwe manieren van het invullen van je personeel. Naar verwachting blijft controle en vertrouwen het spanningsveld. Mensen hebben behoefte aan autonomie, vertrouwen, motivatie. Bedrijven aan regels, normen, kaders, structuren en ander type controles. Het probleem is dat we vaak terugvallen op wat vertrouwd is, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat vaak emoties uitgezet worden omdat wij die lastig vinden. We willen minder regels en meer vrijheid. Maar of dit ook reëel is en wenselijk binnen bedrijven wordt spannend. Want hersenen herkennen alleen het bekende, de bestaande patronen. Zodra we in de werkomgeving komen zetten ze de rechtercortex (hun creativiteit) uit. Als men zich hiervan bewust is, dan kunnen ze die weer aan zetten. Vertrouwen geef je een impuls als je teams samen beloont voor hun prestaties. Je creëert het gedrag dat je meet. Dus meet samenwerking en taakgericht werken.

Beluister de podcast over RISI, The Battle

Downloads

Bekijk alle downloads