Hoe bind je jonge mensen aan je?

17 oktober 2018

Hoe kan je als werkgever in de Rotterdamse haven jonge mensen aan je (blijven) binden? Die vraag stond 15 oktober centraal tijdens de RISI-kenniscarrousel. De aanwezige jonge werknemers gaven zelf het antwoord.

 

Uitdaging en autonomie
Uitdaging, afwisseling en autonomie. Dat is wat ze zoeken in hun werk, zo bleek tijdens het debat tussen de aanwezige werkgevers en werknemers. Dat lijkt overigens verdacht veel op wat alle generaties zoeken. Het verschil zit ‘m vooral in de invulling die de jongste tak eraan geeft. Uitdaging bestaat volgens hen óók uit het kunnen en mogen toepassen van bestaande kennis (dat wat je al weet) om zo een zinvolle bijdrage aan het bedrijf te kunnen leveren.

 

Vijf generaties op de werkvloer
Het debat volgde op een korte uiteenzetting van de kenmerken van de vijf (!) generaties die momenteel op de werkvloer van organisaties actief zijn. Er werd ingezoomd op de knelpunten en kansen die het Haven Industrieel Complex biedt als het gaat om een aantrekkelijk werkklimaat voor jongeren.

 

Falen geen optie
Uit het debat bleek dat die kansen komen als jongeren taken kunnen uitvoeren die ook daadwerkelijk ‘impact’ hebben. Ruimte krijgen is daarbij belangrijk. Net als goede begeleiding, duidelijke verwachtingen en heldere instructies. Falen is namelijk geen optie. (‘Op social media is iedereen mooi en succesvol’.)

 

Groeimogelijkheden
Jongeren verwachten van werkgevers overigens dat zij actief meedenken over groeimogelijkheden op maat. Dat hoeft niet altijd een hogere of andere functie te zijn. Laat jongeren bijvoorbeeld projecten naast hun werkzaamheden doen of geef ze meer verantwoordelijkheden.

 

Onbeperkt internet
Andere belangrijke punten voor jongeren zijn informele werksfeer (werk en  privé – en daarmee collega’s en vrienden – lopen steeds meer in elkaar over), snelle en onbeperkte internettoegang en een positief bedrijfsimago.

 

Weinig inzicht
Eigenlijk blijkt er bij werkgevers nog te weinig inzicht te zijn in wat jonge generaties precies willen van werkgevers in de Haven. Vanuit RISI gaan we op zoek naar manieren om dit inzicht te krijgen. We willen weten wat jonge mensen belangrijk vinden en tegen welke knelpunten ze aanlopen. En of dat hetzelfde is als bij oudere generaties. En als er verschillen zijn, hoe ga je daar mee om?

Meedenken
Dat laatste horen we overigens graag van de betrokken generaties zelf. Van praten over andere generaties naar praten mét andere generaties. Meedoen en meedenken? Dit thema wordt zeer binnenkort vervolgd, dus houd je mailbox of de RISI website in de gaten!

Downloads

Bekijk alle downloads